"This cost at what cost?"
 
- Citat från dokumentären The True Cost
 
 
Mode och kläder har varit en av mina största passioner så länge jag kan minnas. I högstadiet blev jag utsedd till "årets klädskåp" i slutet av året för att jag varje dag kom till skolan i olika outfits och sen jag började blogga för 7 år sedan så har bloggens fokus legat på just mode och kläder.
 
När jag började på beklädnadslinjen efter högstadiet fick jag se vilket arbete och hur mycket tid det ligger bakom varje söm på ett plagg, vi lärde oss om materialens egenskaper och vilken påvärkan de har på miljön. Det var väl här som jag fick ett intresse för "sustainable fashion" och när jag var 17 år åkte jag till Stockholm för att göra praktik hos eco designern Camilla Norrback. Jag minns att tidningen Papper gjorde en artikel om mig med rubriken "hon vill skapa hållbart mode" efter att jag gjort en kollektion med återanvända plagg. Jag sydde kläder och handlade på loppis men jag fortsatte att köpa billiga säsongsplagg för att kunna följa trenderna jag läste om i alla modetidningar och bloggar men med ett dåligt samvete eftersom jag visste att plaggen var för billiga. Det var ju så enkelt att gå in i en butik och köpa en helt ny outfit för nästan ingenting men för varje dag blev det lite svårare att blunda för hur butiker kunde sälja en tröja för 20€ eller en topp för 5€ när jag också visste hur mycket tid det faktiskt tar att göra plaggen.
 
I höstas bestämde jag mig för att jag inte längre vill blunda för problemen inom FAST FASHION och även om jag ensam inte kan förändra hela modeindustrin så bidrar jag ju med dom pengar jag spenderar, jag gör ett aktivt val vilken värld jag vill leva i. Jag är ännu ingen expert på det här ämnet utan tar reda på nya saker varje dag för att göra rätt val och jag hoppas att ni vill vara med på den här resan och att jag ska kunna inspirera flera att göra samma val. De två nästa blogginläggen som jag håller på och skriver inom ämnet handlar om skillnaden mellan begreppen etiskt, hållbart, ekologiskt och slowfashion och sen hur jag började min personliga förändring! 
 
 
Hur ser ni på det här med hållbart mode?
Matilda

Det låter så himla klokt! Jag fick den insikten förra hösten och försöker att tänka på både antal, innehåll och företag jag köper av. Men det känns som att hela köpsamhället motarbetar en, det är enklare att köpa billiga skitprodukter än kvalitetsprodukter till ett vettigt pris. Typ hemsidan Wish, har många kompisar som handlat därifrån bara för att det är billigt. Reflekterar man inte över varför det är så billigt?

Svar: Nej men precis, håller så med!
Michelle Blomqvist

Alexandra

Jag har inte handlat på kedjorna sedan snart ett år tillbaka. Det har därmot blivit en del loppiskläder - endera dyrare plagg i bra kavlitet, eller lite coolare vintageklänningar. Men i dag gick jag in på H&M och köpte tre kjolar på rea. Vill rättfärdiga det på något sätt, men jag hittar ingen legitim förklaring till att jag trots att jag vet bättre valde att köpa ett plagg som är gjort i dåliga förhållanden av en människa som jobbar för minimal lön och att jag samtidigt bidrog till att förpesta miljön. Visst, jag hittade inte det jag ville ha på loppis, men är det så viktigt med exakt rätt modell att jag kan låta andra lida för min fåfänga? Får ta tilk skämskudden och se till att använda kläderna tills det bara är trådar kvar. För hållbart mode är nog det enda sättet man kan vara stolt över kläderns man bär.

Svar: Ja men ibland faller man ju tillbaka i fällan men då gäller det som sagt att man använder plaggen en lång tid framöver precis som du skriver eller att man kan ge vidare till någon annan om man tröttnar på dem. :)
Michelle Blomqvist

Josefine

Låter som ett klokt val! Jag har sedan några år tillbaka handlat övervägande mest second hand (sisådär 80% i alla fall), och generellt handlar jag väldigt lite kläder (är en student och hästägare finns det inte så mycket kvar att handla kläder för, hehe). I början av det här året trillade jag dock över livsstilen "Minimalism" och bestämde mig för att påbörja en väg i den riktiningen. Jag har gjort mig av med över 30 kilo kläder (skänka/sälja) och minskat mina överdrivna 4 garderober till enbart en garderob (mer realistiskt). Jag är dock inte nöjd. Varken med storlek eller innehåll. Mitt mål är att skapa en capsule wardrobe som endast består av ca 50 plagg inkluisve accessoarer och skor, och givetvis med hållbarhet och kvalitet som huvudtråd. Det är dock en lång väg kvar, men tycker det är en riktigt rolig process längst vägen. Visst trillar jag av vägen lite då och då, men det händer mer och mer sällan. Kul att hitta bloggar som din som har hållbarhet som röd tråd, och samtidigt en person bakom bloggen som gillar mode (oftast får en bara det ena eller det andra, sällan båda). Jättekul att läsa detta inlägget! Har du tips på andra bloggar av människor som både älskar kläder, stil och mode samtidigt som de har en hållbarhetsaspekt i det hela? Hade velat hitta fler sådana bloggar :) Mvh Josefine

Svar: Stort tack för dina fina ord och tack för att du tog dig tiden att skriva en så ingående kommentar, kul att läsa om din resa till en hållbar klädstil! Ja man faller ju av i gamla spår i bland men huvudsaken är ju att man gör en förbättring och tänker långsiktigt. Har tyvärr inte så bra koll på andra bloggar inom ämnet men ska undersöka saken lite och tipsa i bloggen sen! :)
Michelle Blomqvist

Johanna

Jättebra ju🙌 Började själv gå åt det hållet förra året, känns som att det börjar höras mer om modeindustrins mycket stora påverkan på miljön numer vilket är toppen tycker jag. Själv hänger jag mycket på Tradera för att hitta kläder☺️

Svar: Ja men känner precis likadant! Superbra att köpa secondhand! :)
Michelle Blomqvist

Carolina

Intressant ämne. Ser framemot att få ta del av dina kommande inlägg.

Svar: Ja visst är det intressant! :) Härligt att du ser framemot det!
Michelle Blomqvist

Patricia

Hej! Trillade nyss över din blogg och blev superglad över att se att du bloggar om hållbart mode. Jag har i ett år följt capsule wardrobe-systemet, även om jag också stundvis fallit tillbaka i fällan... Har du kollat in "Use Less" på YouTube? Hon har även en blogg och inspirerar mig massor när det kommer till hållbart mode! :)

Svar: Tusen tack för dina fina tips! :)
Michelle Blomqvist

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress